Ostmästare Philippe Oliver

Alla franska ostar jag importerar kommer direkt ifrån en fransk ostmästare, Philippe Olivier. Släkten Oliviers fyra generationer har lagrat och sålt franska lantostar sedan 1907. Philippe lagrar ostar sedan 40 år tillbaka. I hans lagringskällare finns det över 5000 ostar. Sonen Romain fortsätter i samma anda men utökar exporten och senaste landet är Dubai. Han väljer ut och köper endast de bästa lantostarna. Att vara ostmästare är ett mycket speciellt yrke, som jag berättar mer om under mina ostprovningar. ”A bientôt”!

Philippe Olivers websida

Pastörisering

Pastörisering är en fantastisk uppfinning av fransmannen Louis Pasteur. Han arbetade för att förbättra folkhälsan och pastörisering är ett system som konserverar födoämnen. Tyvärr förstör detta förfarande de ”goda” bakterierna som ger osten fin smak och karaktär under mognadstiden.

Vin, bröd och ost är levande produkter och pastörisering förminskar smaken. De flesta av mina ostar är opastöriserade.

Ostkällaren

Ostens smak och karaktär utvecklas under lagringen, som kräver en perfekt ostkällare. Jag berättar mer om detta under mina ostprovningar.