Camembert

Det riktiga franska namnet är ”Camembert de Normandie”. Troligtvis en av de mest kopierade, men enligt min smak en av de bästa när den är väl lagrad och mogen.

Lucullus

Fransmännen säger att den smälter som snö i munnen. Den kommer från Ile de France. En riktig smakupplevelse som absolut måste testas!

Maroilles

En smakrik kittost som är till för er som tycker om lite kraftigare smak. Används ofta i fransk matlagning.

Munster

En ost från Alsace, som många svenskar känner till. Ofta kopierad, men en riktig läckerhet när mognad och lagring är perfekt.

Saint Paulin


Producerades från början av munkar i Quebec på 1800-talet. Endast ett fåtalgårdar i norra Frankrike producerar den nu och detta för att behålla minnet av de franska munkar som flyttade till den franska delen av Kanada.

Langres


En ost som är färgad med en naturlig färg från Sydamerika, som Christopher Columbus en gång tog med sig till Europa. Denna färg ger osten en fin lyster och en mycket fin smak. Njut den tillsammans med en Marc de Bourgogne.

Comte

Redan välkänd i Sverige. Den finns i flera olika kvalitéer och finns i flera kvalitéer. Bästa kvalitén har en grön etikett på sidan och för att uppleva den absolut bästa smaken skall den vara lagrad minst 15-18 månader. En fantastisk upplevelse.

Tomme de Savoie

En smakfull ost med karaktär och tradition som bönderna i Alperna behärskar så bra. Bör njutas med ett glas vitt vin ifrån Savoie.

Tomme de Chevre des Pyrennees

Under vintertiden i Pyreneerna görs av getmjölken nästa vinters ost. En rejäl smak av get med ett fruktigt inslag som kommer ifrån det vitvin som bönderna penslar på.

Couronne Lochoise, Saint Maure, Selle sur Cher

Dessa  färska getostar kommer ifrån Loire. Med eller utan aska är dessa ostarna delikata och fruktiga liksom Loirevinerna.

Picodon, Pelardon, Rocamadour, Banon

Dessa fyra solfyllda och smakrika ostarna kommer ifrån Provence, där getterna betar de berömda kryddorna “Herbes de Provence”.

Bleu de Laqueuille, Roquefort, Bleu de chèvre

Och nu kanske de mest kända, blåmögel ostarna. Den äldsta är Roquefort som är över 1500 år. De är smakrika ostar men aldrig för starka om de är väl lagrade och väl mognade.